COMISSIÓ VERDA

Els centres educatius són fonamentals pel futur d’una societat sostenible, atès l’efecte multiplicador que representa la seva activitat educativa pel que fa a la promoció de valors, coneixements, competències i actituds ambientalment desitjables. Cadascun dels alumnes formats amb consciencia ambiental, esdevenen agents impulsors de canvis per l’establiment de la Societat Sostenible a través de:

  • la seva pròpia actuació ambientalment responsable
  • la seva influència sobre el seu entorn ( família i amics ), transmetent determinades actituds, valors, habilitats i coneixements

El procés educatiu de l’escola no pot patir de contradiccions entre el que es diu que és ambientalment convenient amb el que realment es fa al seu entorn quotidià (escola, família, municipi, país,…). D’existir aquestes contradiccions el procés educatiu pot esdevenir inútil o si més no complex. Per tant es requereix corregir, a través dels membres de la Comunitat Educativa, aquestes contradiccions engegant pràctiques que siguin ambientalment adequades (estalviant energia, reciclant paper, reduint el consum inútil d’aigua,…), i d’una gestió interna ambientalment correcte (política de compres de materials, requisits dels serveis externs, neteja, manteniment, ús d’energies renovables, …).

Amb aquesta intenció es constitueix la nova comissió verda de l’Escola Argentona i fem una crida, a tothom, a participar en aquesta iniciativa de forma continuada o esporàdica, segons les possibilitats de cadascun.

2013_12_02_sostenibilitat

La comissió verda pretent impulsar i donar suport a la direcció, el professorat i la resta de la comunitat educativa per la consecució d’aquestes fites, posant especial èmfasi en certs punts:

  • Educació Ambiental com eix transversal del currículum

Podríem definir un eix transversal com un conjunt de continguts curriculars que han de ser presents en la vida escolar i que sense estar associats a cap disciplina en concret, s’han d’ensenyar i aprendre des de totes les àrees de coneixement.

S’ha constatat que l’educació ambiental com eix transversal del currículum és un model d’èxit per aconseguir formar persones compromeses amb el medi ambient.

  • Elements per a l’ambientalització curricular

Treballar en l’ambientalització del centre que es manifesta a diferents nivells: en aspectes com ara la gestió de compres, reciclatge de residus (recollida selectiva del paper, llaunes, plàstics, piles,..), en l’estalvi en l’ús de l’energia i de l’aigua,… però també amb la creació d’un ambient cultural favorable a la sostenibilitat mitjançant la preparació d’actes socials i formatius de caràcter general que és manifestin el currículum.

Àmbits de millora: Energia, Aigua, Residus, Mobilitat, Alimentació, Material, Entorn

Línies de treball: accions correctores i accions pedagògiques.

  • Implicació de la comunitat educativa

Conscients que aquesta iniciativa únicament tindrà èxit en la mesura que aconseguim una alta implicació de la comunitat educativa, pretenem emular el métode utilitzat per la UNESCO i que tan bons resultats els ha proporcionat.

  1. CONSCIÈNCIA: Ajudar a adquirir una consciència del medi ambient global i ajudar a sensibilitzar-se per aquestes qüestions
  2. CONEIXEMENTS: Ajudar a adquirir una diversitat d’experiències i una comprensió fonamental del medi i dels problemes
  3. COMPORTAMENTS: Ajudar a compenetrar-se amb una sèrie de valors i a sentir interès i preocupació pel medi ambient
  4. APTITUDS: Ajudar a adquirir les aptituds necessàries per determinar i resoldre els problemes ambientals
  5. PARTICIPACIÓ: Proporcionar la possibilitat de participar activament en les tasques que tenen per objecte resoldre els problemes ambientals del centre i l’entorn.

.

.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s